Sover du også lidt for dårligt?

45e8f4939bc3bd36e4b87ab1e324d227_XL

Hvis du oplever, at du sover dårligt om natten, så er du ikke alene. Mens du ligger i nat og er frustreret over ikke at kunne falde i søvn igen, deler du oplevelsen med omkring to millioner andre danskere. Mere end fire ud af ti danskere har sovet dårligt de sidste to uger, men hvad kan du bruge det til, når du ligger der og roder rundt?

Måske har du endda vænnet dig til at sove dårligt? Som mennesker kan vi vænne os til alt, og det er jo meget bekvemt, men lige akkurat med søvn, er det faktisk en ret dårlig ide med tilvænning, for søvnen er livsvigtig for os, og efter en dårlig nats søvn, er vi betydeligt mere udsatte for stress, bekymringer og en lang række andre lidelser. Igennem de seneste år har vi haft stadig flere i konsultation og på vores kurser, der har sovet elendigt i årevis - over hver tiende dansker er i den situation, og det er alt for mange! Heldigvis sover de betydeligt bedre efter mødet med os - så trættende er vi :)

I dette blogindlæg har jeg samlet 6 konkrete tiltag, der vil forbedre din søvn. Med garanti!

1. Drop middagsluren

En helt naturlig reaktion på en dårlig nats søvn, er at nappe en eftermiddagslur – simpelt hen fordi du ikke kan komme gennem dagen uden. Stop med det. Overlev i stedet dagen og start rejsen mod bedre nattesøvn i stedet. Eftermiddagsluren er som en hovedpinepille; Den hjælper her og nu, men fjerner ikke problemet.

LÆS OGSÅ: "Typiske spørgsmål og indvendinger til Mentaltræning"

2. Sov i et helt mørkt rum

Forskning har vist, at selv lyset fra en penne-lygte der rettes mod låret hos den sovende, medvirker at kroppen begynder at vågne op, på grund af at produktion af søvnhormonet melatonin begrænses. Total mørklægning er derfor vigtig for optimal melatonin-produktion, og skal du op og besøge toilettet om natten, så undlad om muligt at tænde lyset af samme årsag - indtil du har opfyldt punkt 3.

3. Stop indtagelse af væske efter middagen

Måske hører du til gruppen af voksne, der er begyndt at nattisse, og at du oplever, at det også forstyrrer din søvn? Man hører ofte, at det er en naturlig del af at blive ældre. Det behøver ikke at være sådan. Når du skal op og tisse om natten, skyldes det at din blære, ikke længere er så langtidsholdbar, som den har været. Det er derfor ikke nok, at tisse ordentlig af inden du går i seng, som det tidligere har været, men et enkelt greb klarer problemet. Hvis du stopper med at indtage væske efter fx kl. 19.00, så vil du med ret stor sikkerhed opleve at nattisseriet er fortid.
Banalt? Ja, men det gør det ikke mindre effektivt.

4. Drop stimulanser om aftenen

Indtag af alkohol, the og kaffe bør stoppe ved aftensmadstid, så ikke de medvirker til at holde dig vågen. Selvom rødvin måske kan gøre dig træt, så er det en myte at det skaber bedre søvn. Det omvendte er tilfældet. Det vil også hjælpe dig at slukke for tv og computer(spil) en times tid før sengetid, og fx læse en bog i stedet.

LÆS MERE OM - Hvad er Mentaltræning?

5. Kend dit søvnbehov

Måske har du læst, at du har brug for otte timers søvn hver nat for at være frisk? Det passer sandsynligvis ikke. Forskning har vist, at vi gennemsnitligt har behov for mellem syv og otte timers søvn, men du er ikke gennemsnitlig, og måske har du brug for ti timer, eller kan nøjes med seks. Bare tanken om at du ikke får dine otte timer, kan være med til at gøre natten ulidelig.

Den nemmeste måde at finde ud af dit søvnbehov er, ved at sove til du vågner fx i weekenden, og så tælle hvor mange timer du har sovet. Efter relativt få uger vil du kende dit søvnbehov, både når du har arbejdet hårdt, og når du slapper af. Nu er næste skridt at sætte vækkeuret om aftenen, fremfor om morgenen. Det er ikke naturligt at vågne til et vækkeur. Dels er det sandsynligt, det ringer mens du er i dybere søvn, hvorfor du er banke-træt, når du vågner. Dels så tager det ikke højde for, om du er udsovet. Når du kender dit søvnbehov, kan du i stedet sætte vækkeuret om aftenen, når du skal i seng, og du vil med lidt træning opleve at du vågner fuldt udhvilet et par minutter før vækkeuret hver morgen. (Dette råd kræver dog, at du kan sove ordentligt, så vent med det til du har fået normaliseret din søvn)

6. Få styr på tankerne

Denne sidste anbefaling er måske den vigtigste, idet der er vores tanker, der oftest holder os vågne. Både som en forhindring mod overhovedet at falde i søvn, og også som den forstyrrelse der får os til, at vågne midt om natten i et tankemylder der ikke vil stoppe. Mentaltræning er måske den bedste kur mod løbske tanker overhovedet. Gennem mentaltræning lærer hjernen at koble fra, og så falder du automatisk i søvn. Vi har igennem årene haft i hundredevis af klienter med kronisk søvnbesvær, og vi har til dato aldrig oplevet, at mentaltræning ikke virker. Nogle oplever markant forbedret søvn og indsovning allerede efter et par dage, mens andre har brug for nogle ugers træning. Du kan hente søvnpakken i vores webshop, og der er naturligvis fuld returret, hvis ikke den hjælper dig. Det tør vi kun tilbyde, fordi vi ved, det er risikofrit for os :)

Sov godt!

Relaterede artikler

Referencer

  • logo-footer1
  • logo-footer10
  • logo-footer11
  • logo-footer12
  • logo-footer13
  • logo-footer14
  • logo-footer15
  • logo-footer2
  • logo-footer3
  • logo-footer4
  • logo-footer5
  • logo-footer6
  • logo-footer7
  • logo-footer8
  • logo-footer9